Nejen chuť aneb co vyprávěla čokoláda

Čokoládu většina lidí miluje, jen málo lidí ale přemýšlí nad tím, jestli si koupilo skutečně tu kvalitní.

A už vůbec netuší, jak takovou kvalitu vlastně poznat.

Kvalitní čokoláda, jak ji poznám?

Prvním vodítkem je jednoznačně cena. Kvalitní čokoláda, bohužel, nemůže patřit k tomu nejlevnějšímu, co najdete na pultech supermarketů. Technicky se zkrátka v požadované kvalitě vyrobit za 15 či 20 korun nedá, počítejte spíše za cenu kolem 100 Kč za tabulku. Kakaové máslo, jež je výchozí surovinou, je poměrně drahé.

To vede některé výrobce čokolád přirozeně k logické snaze: V rámci nižší ceny se pokusí kakaové máslo nahradit jiným tukem, v tom nejhorším palmovým. To do určité míry samozřejmě lze. Alespoň pokud se přeneseme přes značný negativní ekologický dopad právě výše citovaného palmového oleje.

Aby nedošlo k nekontrolovatelnému šizení čokolád, zákon stanovil omezení, takových tuků může tedy být maximálně 5 %, jak stanovuje legislativa. 

Bude to mít nějaký vliv i na samotnou chuť čokolády? Taková tabulka bude vypadat standardně, nicméně někteří čokoládoví znalci jednoznačně říkají, že použití takovýchto „nečokoládových“ tuků výslednou chuť výrobku degraduje.

Nejen na chuti čokolády záleží

Jestliže si čokoládu prohlédnete v obchodě a ochutnáte, měli byste o její úrovni mít už poměrně jasno. Čokoládoví znalci však zacházejí ještě dál a jsou schopni mnoho vyčíst také z dalších atributů.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak má čokoláda vonět? V kvalitní čokoládě byste, jestliže k ní přivoníte, měli rozeznat celou řadu různých variací. Vždy ji musí provázet intenzivní kakaové aroma.

Pokud se na tabulku čokolády podíváte, mnoho vám to napoví také. Na pohled musí být lesklá a jestliže ji rozlomíte, lom bude charakteristicky ostrý. Výsledná konzistence je velmi jemná.

Bez nadsázky tak lze říci, že není čokoláda jako čokoláda a vyznat se v široké nabídce je skutečné umění.

Co to je salvadorská čokoláda

Salvadorské čokoládě dalo jméno místo jejího původu – středoamerický přímořský stát El Salvador. Dnes se ale již nevyrábí výhradně tam.

Díky zastoupení značky XOCOLATÍSIMO si můžete pravou salvadorskou čokoládu exkluzivně vychutnat také v Čechách. Jedná se o produkt vzniklý dle originální receptury vyvinuté přímo v domovské zemi.

XOCOLATÍSIMO je český výrobce čokolády, který je tuzemskou odnoží zahraniční společnosti. Veškeré výrobní postupy tak přebírá od své mateřské základny. Proces výroby probíhá výhradně ručně, přičemž pod rukama zkušených čokolatiérů vzniká jak sériová produkce čokolády, tak je možné navrhnout individuální výrobky podle konkrétního přání spotřebitele. A to jak co se týče čokolády, tak lze vytvořit i pralinky.

Pod touto značkou tak vznikají exkluzivní prémiové druhy čokolád, které jsou na českém trhu dosud naprostým unikátem. Jejich vysokou úroveň dokládá i řada cen získaných na prestižních soutěžích.

pralinky

Okomentovat


Security code
Obnovit