Tipy na potravinové doplňky

Doplňky stravy jsou dneska tak trochu módou, ale přiznejme si, mnohé jsou opravdu potřeba. V době plné stresu, civilizačních chorob a často i nedostatku pohybu, nebo u některých profesí naopak přebytku nepřirozeného pohybu, je vhodné dodat tělu vše, co nutně potřebuje.

Jedním z nejčastějších zdravotních problémů je bolest kloubů a vůbec celého pohybového aparátu. Není proto divu, že kolagen na klouby je jedním z nejžádanějších potravinových doplňků. Pomůže totiž ulevit od bolesti, zároveň je však vhodné užívat jej i preventivně, když máte oprávněné obavy, že se vás bolest kloubů začíná týkat. Ta může postihnout jak starší osoby jakožto příznak stárnutí, tak i mladé aktivní sportovce, řemeslníky, lidi s nadváhou atd. Přípravky s kolagenem se vyrábí i v kombinaci s enzymy a dalšími látkami, čímž se jejich účinek dále zvyšuje. Pomohou kloubům, šlachám i vazům.

Dalším poměrně častým moderním „výdobytkem“ je intolerance na laktózu. Laktóza, neboli mléčný cukr, je obsažena v mléce všech savců včetně lidí, a také v mléčných výrobcích. Tělo laktózu zpracovává rozštěpením na jednotlivé cukry za pomocí enzymu laktázy, a pokud to nedokáže, vzniká právě intolerance na laktózu, projevující se nadýmáním, bolestmi břicha, průjmy a dalšími trávícími těžkostmi. Laktózová intolerance je běžná u africké a asijské populace, kde většina dospělých nedokáže mléko dobře strávit, ale v našich končinách bývala donedávna poměrně vzácná.

Pokud jí trpíte, ale nechcete si odpustit své oblíbené mléčné výrobky, je zde naštěstí řešení. Jsou jím přípravky, které tělu dodají zmíněný enzym laktázu, a tím zlepší schopnost trávit mléčné výrobky. Tyto potravinové doplňky se užívají před konzumací mléčných potravin.

Samozřejmě vždy platí, že doplňky stravy je nutné užívat střídmě a v souladu s doporučeními výrobce.

Okomentovat


Security code
Obnovit